Karabaş Mah. Müneccim Arif Sk. 25/1 İzmit/Kocaeli

Eksen Hukuk » Blog » Sigortasız İşçi Çalıştırma

Sigortasız İşçi Çalıştırma

Yapılan birçok yeni düzenlemeye ve teşviklere rağmen ne yazık ki sigortasız işçi çalıştırma durumu ülkemizde hala yaygın olup, sigortası başlatılmamış/eksik-geç bildirimi yapılmış çalışanın hakkı, 4857 sayılı İş kanunumuzca korunmaktadır.

Sigortasız çalışmak işçi için ne kadar sakıncalıysa, sigortasız işçi çalıştırmak da işveren açısından ağır sonuçlara sebebiyet vermektedir. Bu sebeple işçi-işveren olarak sigorta konusu büyük önem taşımaktadır.

Eksen Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak, 4857 sayılı İş Kanunu ve bütün mevzuat kapsamında, işçi ve işveren bütün müvekkil ve danışanlarımızın, sigortasız çalıştırılma-çalıştırma kapsamında gereken tüm hassasiyeti göstererek hukuki çözüm ortaklığımızla yanınızdayız.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Nasıl Şikayet Edilir? 

Sigortasız işçi çalıştırma birçok farklı yöntem ile SGK’ya ihbar edilebilmektedir:

  • SGK tarafından kurulan ALO 170 hattı aranarak,
  • SGK’nın internet sitesi üzerinden online olarak,
  • Son olarak; kişinin bulunduğu il ve ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumlarına şikâyet dilekçesiyle ihbar edilebilir.

İhbar gerçekleştirirken ilgili kurumun iş yeri unvanı ve adresi bilgileri SGK ile paylaşılmalıdır.

  • Sigortasız çalıştırılan işçi, geriye dönük sigortasının tamamlanmasını ve hizmet tespitinin yapılabilmesi için ayrıca adli yollara da başvurmalıdır.

İş Kanunu uyarınca hizmet tespiti davası açılmalı, bu dava ile işçi çalıştığı hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacağı ilâm yani mahkeme kararı ile iddia ettiği çalışmalarını ispatlayabilecektir.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Nereye Şikayet Edilir?

Daha öncesinde açıkladığımız üzere; sigortasız işçi çalıştırma SGK’ya telefon-online-dilekçe usulü olarak ihbar edilebilmektedir. Kocaeli avukat hizmeti başta olmak üzere hukuki ihtiyaçlarınızın tümüne profesyonel çözümler üreten Eksen Hukuk ekibi olarak bizler, işçi müvekkil ve danışanlarımızın, sigortasız çalıştırılma ihbarı aşamasında da gerekli mercilere ilgili ihbar aşamasını usulüne uygun olarak gerçekleştirmekte, aynı zamanda devam sürecini titizlikle takip etmekteyiz.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Nasıl Kanıtlanır? 

Sigortasız çalıştırılan işçi, işten ayrılmadığı süreçte SGK’ya ihbar ettiyse eğer SGK Kontrol Memuru şikâyet üzerine işyerine gelerek yerel denetim yapar.  Orada çalışanları tutanağa alır, şikâyette bulunan kişi de gerçekten o an işyerinde çalışıyorsa, çalıştığı fiilen tespit edilmiş olur ve o gün itibariyle sigortası başlar.

Ayrıca, o işyerinde tespit yapılan tarihten önce işe girmişse, o tarihten önceki çalışmalarına delil olacak belgeler işçinin elinde mevcutsa ya da şikâyet sahibi sigortalının, işyerinde çalışan diğer sigortalıların, işyeri mahallinde bulunanların, çevre işyeri sahiplerinin veya işverenin beyanından şikâyet sahibinin önceden beri o işyerinde çalıştığı tespit edilebiliyorsa, geriye dönük olarak şikâyet sahibine bir yıla kadar çalıştığı günlere ait sigortası/hizmeti kazandırılır.

Eğer işçi işyerinden ayrıldıktan veya işten çıkarıldıktan sonra şikayette bulunmuşsa, iddia edilen çalışmalarla ilgili olarak işyeri yasal kayıt ve belgelerinin incelenmesi, çalışma ortamında kaydedilmiş görüntüler, tanık ifadeleri, mailleşmeler ve banka dekontları kanıt olarak kullanılacaktır.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Nedir? 

İşverenin sigorta mecburiyeti varken, çalışanlarına sigorta yaptırmaması durumunda; ödemesi gereken cezalar dönemin asgari ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Ayrıca bilanço esasına göre defter tutma yükümlülüğü olan, diğer defterleri tutma yükümlülüğü olan veya defter tutma yükümlülüğü olmayan işverenlerin ödemeleri gereken cezalar da buna göre değişmektedir.

Ayrıca mahkeme kararı ile, kendi beyanına göre veya SGK müfettişlerinin teftişi ile sigortasız personel çalıştırdıklarının tespit edilmesine bağlı olarak para cezası değişiklik gösterebilmektedir.

  • Bilanço esasına göre defter tutması gereken işverenlere 38 asgari ücret cezası verilmektedir ve 2020 yılı için bu tutar 111.834 TL olmaktadır.
  • Diğer defterleri tutan işverenlerin ödemesi gereken ceza tutarı 32 asgari ücrettir. Bu da 2020 yılı için 94.176 TL’ye denk gelmektedir.
  • Defter tutmakla yükümlü olmayan işverenlerden 29 asgari ücret ceza talep etmektedirler. 85.347 TL’ye denk gelmektedir.

Sigortasız Çalışan İşçi Tazminat Alabilir Mi? 

Sigortasız çalıştırılan işçinin haklı nedenle fasih hakkı vardır. 4857 sayılı Kanunun İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı başlıklı 24. Maddesinin 2/e bendi uyarınca;

  • İşveren tarafından işçinin ücreti, kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmezse ve ödenmezse hükmünü içererek, işçinin kanun gereği hak ettiği ücretlerin kendisine ödenmemesini, sigortanın hiç başlatılmaması ve primlerimin ödenmemesi sebebiyle işçinin haklı nedeni sayarak iş sözleşmesinin derhal feshine olanak tanımaktadır.

Bu sebeple 4857 sayılı Kanun ve diğer ilgili mevzuat hükümleri gereği işçi haklı nedenle iş akdini feshedebilir, böylelikle iş yerinden kıdem ve diğer tazminatlarını haklı olarak alabilir.

İş Hukukuna Dair Aradığınız Her Şey için Eksen Hukuk 

İş hukuku hemen herkesi ilgilendiren, yaşayan bir hukuk dalıdır. Zaman ve emeğin önemli olduğu bu çağda, işçinin haklarının korunması, işverenin haksız yere tazminat boyunduruğu altında ekonomik olarak ezilmemesi için İş Hukukuna dair tüm uyuşmazlıkların titizlikle incelenmesi gerektiği bilincindeyiz.

Eksen Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak, iş hukuku alanında uzman avukatlarımız ile sizler için en verimli sonuca ulaşabilmek adına hukuki destek vermeye hazırız.

5 Comments
  1. Ben TK grup ismi altında faaliyet Gösteren bir servis firmasında çalışırken önce iş giriş yaparak kart çıkardı sonra da çıkış vermiş ama ben çalışıyordum son aylarda iki maaşımı ödemedi Mayıs ve haziran maaşlarımı ödemedi ben de işten ayrıldım bende bazı ispatlayıcı belgeler var giriş çıkış ve yemek kartı servis aracını ilaçlama belgesi zorunlu verilmesi gerekli adım düzenlenmiş işçi belgesi gibi ben bunların fotoğraflarını çektim bazılarının asılları da var verilmeyen maaşların mahkeme yoluyla alınabilir mi sigorta bildirimi yapılmadığından SGK şikayet edilebilirmi siz bunu üslenirseniz ban düşen mükellefiyet nedir ?saygılar

  2. Ben bir işyerinde çalıştım sonra ortamdan hoşlanmadım çıktım kına malzemeleri yaptırıyolardı bi 800 tl alacağım vardı vermediler şikayette bulunsam bunlar hakkında işlem yapılırmı

  3. Merhaba,
    Benim çalışmış olduğu işyerinde sigortası eleman çalışıyor ama bu elemanın isteği doğrultusunda olan bir durum elemanın maaş haczi olduğu için sgk istemiyor ve o parayı elden alıyor bu durumdan ben rahatsızım ne yapılabilir ?

    • Çalıştığım iş yeri sigorta girişimi 24 gün geç giriş yapmışlar beni işten çıkardıklarında oğrendim ne yapmalıyım

  4. 1 yıldır sigortasız çalıştığım iş yerinde İş yeri kazası sonucunda kolum kırıldı ama hastanede merdiven den düştü dediler aradan şuan 1 ay geçti şuan ne yapmalıyım nereye şikayet etmeliyim kolumun kırıldığını gören iş yeri arkadaşlarım yani şahitler var

Yorum Bırakın

Logo
0 262 331 07 59
Pandemi döneminde alanında uzman avukatlarımız ile online danışmanlık sürecini hemen planlayabilir, yanıtını merak ettiğiniz sorulara 7/24 ulaşabilirsiniz.
This is default text for notification bar